+31 6 53 62 75 85 info@2pS.org
Follow us:

Cases

Due Diligence

Case
 • Een investeerder wil een technisch hoogwaardig gespecialiseerd bedrijf overnemen en heeft daarvoor een team specialisten verzameld om hem te adviseren. Vooral veel juristen en accountants. 2pS wordt gevraagd om de bedrijfsprocessen door te lichten en het management te beoordelen.

  Context
  Een gespecialiseerd bedrijf, dat prefab units levert voor de olie en gasindustrie. Klanten over de hele wereld.  Levering af fabriek. Assemblage on site onder separaat contract. Orderintake fluctueert met de markt. Concurrentie in het topsegment beperkt tot minder dan tien bedrijven. 

  Probleemstelling
  Directeur eigenaar heeft bedrijf opgebouwd, lang en succesvol geleid. Momenteel zit de markt in een dal en drijft het bedrijf op enkele orders. De pijplijn belooft enige verbetering. Als de eigenaar verkoopt, wat blijft er over van het management en het eigene van het bedrijf? En vooral: hoe neem je de marktcontacten over? Hoe goed is kennis en ervaring verankerd in de organisatie? Zijn de systemen bij de tijd en robuust? Geeft dat voldoende basis om van de overname een succes te maken?

  Rol
  Met uitzondering van de top van het bedrijf, weet niemand dat er een due diligence wordt gedaan. De boodschap is dat een belangrijke klant een audit laat uitvoeren. 2pS is de enige, die naast de investeerder het productie bedrijf inkomt, overal kan kijken en in mag zien, allerlei vragen mag stellen.

  Aanpak
  Non disclosure aagreement wordt getekend. Er is enkele weken tijd. Een data room is ingericht. Alle topmanagers worden meerdere keren geïnterviewd tijdens meerdere bezoeken.  Calculatie en beheersystemen worden ingezien. Alle contracten van de laatste 5 jaar worden nagegaan. Dossiers bekeken. Hoe projecten worden aangestuurd. Q&A systematiek bekeken. Naar risico’s gezocht. Garantiestellingen en after sales historie nagegaan. Productiefaciliteiten geïnspecteerd. Personeelopbouw ingezien. Engineeringkwaliteiten geproefd. Naar inconsistenties gezocht. Informatie geverifieerd. Geproefd hoe de onderlinge samenwerking verloopt. Hoe men denkt over de overname en de toekomst onder de nieuwe eigenaar. Hoe men denkt over de verkopende eigenaar. Schattingen worden gemaakt hoe de order intake de komende jaren moet zijn om het bedrijf draaiende te houden. Intussen komt het audit team enkele keren bij elkaar en cross checkt bevindingen.  Een rapport van bevindingen opgesteld.

  Resultaat
  De overname is snel daarna gedaan. Een jaar na overname was de nieuwe eigenaar tevreden over de acquisitie en positief over de toekomst van de onderneming. Er waren geen kritieke afwijkingen gevonden van de due diligence resultaten.

2pS-Case
1